Нито печелят, нито губят нещо

Тоест разлика между напускане по взаимно съгласие и освобождаване на служител, поради съкращаване на щатна бройка за работодателя няма, докато за мен има - по-голямо парично обезщетение от борсата, до започване на нова работа?
Извинявам се за многото въпроси, просто не съм запозната с тези неща и искам да съм сигурна във възможностите, които имам и дали изобщо да подхвана тази тема и да не си "вкарам автогол"
Варианти има много. Както писах и по-горе - въпрос на договорка. Единственото, което можете да направите е да откажете да подпишете заповед по взаимно съгласие, но до колкото разбирам Вие искате да напускате, а не Ви съкращават (искат да Ви сменят длъжността, това не съкращаване), и ако е така освен на добрата воля на работодателя да Ви съкрати  няма на какво друго да се надявате.
Разгледайте чл. 328 от КТ - там са вариантите за съкращаване.
Колко време и в какъв размер ще е обещетението зависи от много неща.

По време на майчинството ми се смениха собствениците на фирмата и съответно цялото ръководство, а следствие и доста служители. Работя над 7год. в тази фирма, като по договор съм на длъжност, която реално изпълнявах частично и частично друга. Тоест бях 50% от един отдел и 50% от друг (но не и по договор). След връщането ми от майчинство останах по договор и реално в единия отдел. В момента ми предлагат съвсем друго нещо, но имам определени притеснения, за да не се съглася. Да, но те са категорични, че в отдела са доста хора и не знам какво следва. Моята идея е да попитам, ако не приема новата длъжност и те са категорични, че в отдела, в който се намирам хората сме повече, дали биха направили съкращение на щата - какво печелят или губят те и какво аз в този случай? Идеята ми е да имам повече време за търсене на нова работа
Тоест има вариант, в който да направят "съкращение на щата", като останат само 2-мата колеги в отдела. Със сигурност няма да се наеме нов човек, тъй като още при връщането ми от майчинство, искаха да ме преместят на друга длъжност, тъй като сме "много" хора в отдела и аз отказах, но вече наближава 3-тия рожден ден на дъщеря ми и имат повече права.
Няма да влизам в подробности, просто ме интересува как да подходя, ако откажа новата длъжност, понеже те не са приятелски настроение към служителите, по-скоро биха те ощетили, отколкото съдействали

Също така по кой член се води това съкращаване и какви са ползите - да приемем, че се съгласят да съкратят щаба, поради намаляване обема на работа или нямам представа какво може да се измисли, за да останат само 2-ма човека, от какво мога да се възползвам аз - колко време борса и съответно какво обезщетение бих получавала през това време?
Искам да съм запозната с двата варианта преди разговора, който ми предстои
Това може да го коментирате само с работодателя си. Не е невъзможно - въпрос на договорка.
А и дали действително съкращават щата...

Тоест има вариант, в който да направят "съкращение на щата", като останат само 2-мата колеги в отдела. Със сигурност няма да се наеме нов човек, тъй като още при връщането ми от майчинство, искаха да ме преместят на друга длъжност, тъй като сме "много" хора в отдела и аз отказах, но вече наближава 3-тия рожден ден на дъщеря ми и имат повече права.
Няма да влизам в подробности, просто ме интересува как да подходя, ако откажа новата длъжност, понеже те не са приятелски настроение към служителите, по-скоро биха те ощетили, отколкото съдействали
Здравейте!
Имам следния казус: Работодателят иска да ме прехвърли към друг отдел, тоест да ми промени длъжността, тъй като в отдела, който се намирам сме повече хора от необходимото. Октомври месец се върнах от майчинство, като детенцето ми Август ще направи 3г.
Има ли вероятност да си договоря съкращение на позицията, а не прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие, за да възползвам от по-дълга борса и съответно обезщетението да ми е по-високо?
Знам, че това може да се случи само след като детето навърши 3 години, тъй като преди това няма как да ме съкратят, но в този случай какво трябва да направя?
При мен е доста объркана ситуацията, тъй като по договор се водя на длъжност, която изпълнявам частично. Тоест задачите ми бяха свързани 50% от моята длъжност и 50% от друга. Говорим за административна работа.
Имах разговор с ЧР, когато си пусках отпуската, то1но по този въпрос - исках да уточним реално аз на каква позиция се връщам. Променя се длъжността с тази, която предимно се занимавах или оставям на тази по договор, като там освен опреснявания на знанията, ще са необходими и обучения.Длъжност Специалист ERP. Тогава тя каза, че ще го обсъди с управителя и ще ми даде отговор. След известно време получих такъв - не променяме длъжността и ми обяви стартова заплата.
Върнах се, срещнахме се, тогава ми направиха ново предложение с коренно различна длъжност, която е доста далеч от моите задачи, които съм имала през годините. Аз я отказах. Тогава каза, че остава първоначалната ни уговорка,НО... има едно НО - понеже е минало 3-то число на месеца, новата заплата няма как да влезе в сила от 1 Октомври, затова ще бъде от 1 Ноември и аз месец ще получавам това, което съм получава по време на отпуската си..което за мен е проблем. Консултирах се с компетентен колега, който ме увери, че няма такова нещо, актуализация на заплата се прави по всяко време, след което имаше разговор с ЧР.
След тази ситуация, явно на въпросната госпожа не ѝ хареса това, че аз съм направила тази консултация и каза, че ще ми се актуализира заплатата от 1 Октомври. Да, но не!
Малко по-късно ме извикаха с това, че сме говорили за цифра, но реално не е ясно дали ще е тя, тъй като моите задачи вече са разпределени към други колеги. В отдела, в който се водя по договор ,може би да няма нужда от 3ти човек, така че трябва много добре да ми измислят задълженията и тогава да говорим за заплата. Така, че ми е ясна ситуацията. С колежка ,която също се върна от майчинство, постъпиха по същия начин, забавиха я с 1-2 месеца, като накрая увеличението на заплатата ѝ беше смешно.
Затова исках да съм наясно дали имам право,след като съм била майчинство, да получа това, което моите колеги - прехвърляне на бонус към заплатата и 10% увеличение. След това да си подам молба за напускане и да ми изплатят оставащата отпуска
Здравейте!
Август месец ми приключи 2-рата година от майчинството. До 5.10.22г. ползвах част от платения ми отпуск, като след това се върнах на работа.
Около година преди да забременея получавах заплата+постоянен ежемесечен бонус, на който също ме осигуряваха. Бонусът беше като увеличение на заплатите ни. През първата година от майчинството съм получава 90% от това, което получавах в действителност (основна заплата и вкл. бонус).
След приключване на майчинството ми и през периода, в който бях платен отпуск, получавах нетната си заплата, този бонус вече не фигурираше. По време на майчинството ми тези бонуси са прехвърлени към заплатите на всички служители, като са увеличили заплатите им с 10%.
След като се върнах на работа, ми казаха, че освен тези увеличения, аз ще получа още, реално се връщам на по-висока заплата, затова вместо да подписвам първо едно споразумение, с което бонусът, който взимах минава към заплатата и 10% увеличение, а после второ с новата заплата, с която стартирам работа, ще комбинираме нещата в едно. До тук всичко звучи супер.
Върнах се и ми казаха, че все още не ми е уточнена длъжността, която ще заемам - ще бъде сменена ли, ще остана на същата ли ,та чак тогава ще говорим в цифри (въпреки че този разговор го водихме преди да пусна отпуск, за да съм наясно като дойде първият ми работен ден, каква позиция заемам и с каква заплата). Поинтересувах се и разбрах, че това е практика с всички жени, които се връщаме от майчинство - неяснота с месеци. Вече мина седмица, в която няма развитие по въпроса, аз съм в неяснота и имам опасения, че това може да се проточи целенасочено и дотогава аз да получавам старата си нетна заплата от 2016г. (без бонус, без 10% увеличение), а не това, което получавах преди да изляза майчинство 2019г.
Как трябва да постъпя в тази ситуация, за да може, докато "измислят" длъжност, аз да получа старото си възнаграждение, след което да подам молба за напускане, тъй като нещата, които се случват не ми харесват и не желая да продължа работа тук, а и да ми се изплати отпуската, която имам на база това, което получавах 2019г., а не 2016г.?
За трите дни от работодателя обезщетението се смята 70% върху  средното възнаграждение за един отработен ден в месеца на настъпване на неработоспособността. От това обезщетение се удържат осигуровки за сметка на работника,  но не се удържа данък.
За дните от НОИ - 80% върху среднодневния доход за последните 18 месеца преди месеца на настъпване на нетрудоспособността., но не повече от средния нетен (чист) доход. Вземат се всички доходи, върху които са Ви осигурявали по трудов договор.


Много благодаря за подробната информация  :smile1:
Принципно се разбираме с математиката, обаче тук вече няма да се справя със сметките и ще се доверя на хората, занимаващи се с тази дейност.

Още въднъж благодаря, хубав ден от мен!   :wink1:
Здравейте!
Току-що се регистрирах и се надявам правилно да съм се ориентирала къде да си задам въпроса  :smile1:

Тъй като за пръв път ми се наложи да изляза в по-дълъг болничен, поради претърпяна операция (33 дни - 3 дни престой в болница + 30 дни домашен престой), имам неяснота относно изчисляване на обезщетението, което трябва да получа.

Наясно съм с това, че първите 3 дни от болничния се изплащат от работодателя (70% от брутната заплата), а останалите - от НОИ (80% от брутната заплата) - до тук добре.
От 2год. ме осигуряват на една сума, но от началото на 2019г. (вече 2 месеца) ни увеличиха заплатите под формата на премия, която фигурира във фиша и съответно се осигуряваме и на нея.

Въпросът ми е по какъв начин мога да изчисля сумата, която трябва да получа - взема ли се под внимание премията или изчислението се получава само на база брутна заплата?

Много ще съм благодарна, ако успея да получа отговор тук!  :smile1: